“JA”… EN DAN…

Als fotograaf beleef je vaak situaties welke beter of anders kunnen, vaak is het een simple tip die kan zorgen dat jullie reportage net dát beetje extra heeft.

Deze tips wil ik iedereen met trouwplannen meegeven. Een bruiloft moet namelijk in één keer goed zijn en goede tips kunnen hier een bijdrage aan leveren.

De fotografie is vaak een onderschat deel van de bruiloft. Als de dag al lang en breed voorbij is, dan zijn de foto’s de enige tastbare herinnering.

Misschien klinken sommige tips wel vanzelfsprekend, maar het komt vaak genoeg voor dat niet overal aan wordt gedacht.

Ik hoop dat deze tips jullie dan ook helpen om de allermooiste trouwfoto’s te realiseren en wens ik jullie heel veel plezier met de voorbereidingen van deze mooie dag!

 

Kim Mastenbroek

PurSang fotografie

 

 

PLAN VOLDOENDE TIJD

Je bent op je mooist als je relaxt bent en alles onder controle hebt.  Geef dus zo veel mogelijk uit handen en maak een ruime planning voor de hele dag met voldoende tijd om uit te lopen of rust momentjes.  Niets is vervelender dan te stressen om optijd te komen of om even snel wat foto’s te moeten maken omdat het verkeer wat tegen zat.

 

WEINIG VERSCHILLENDE LOCATIES TIJDENS DE DAG

Voor de planning van jullie dag en de rust die het op kan leveren is het wenselijk om zo min mogelijk locaties te bezoeken.  Dit is de reden waarom  tegenwoordig trouwlocaties waar je kan borrelen, dineren en feesten zo in trek zijn.  Verschillende locaties, auto in, auto uit, kost een hoop onnodige tijd en is minder gezellig dan lekker aan de bubbels met z’n allen!

 

SCHRIJF NIET ALLES VOOR

Tenzij je een journalistieke trouwreportage wilt, kun je best een aantal ‘must-haves’ aan de fotograaf doorgeven, maar laat vooral ook zijn of haar creativiteit de vrije loop.  Hierdoor zullen er een hoop foto’s ontstaan die jullie zelf nooit hadden kunnen bedenken en jullie dag uniek zullen weergeven.

 

 

DE VOORBEREIDINGEN HOREN ER OOK BIJ

Het is geweldig om ook wat foto’s te laten maken van de voorbereidingen op de dag zelf.  Denka aan het opmaken, haarstylen, jurk aantrekken, en het samen zijn met je dierbaren voordat de grote dag begint.  Zorg ervoor dat de kamers waarin dat gebeurd enigzins zijn opgeruimd en dat er voldoende natuurlijk licht is, dit is veel mooier dan bijv. een gloeilamp met gelig licht op een rommelig zolderkamertje.  Het gebeurd vaak genoeg dat ik zie dat kamers geheel opnieuw zijn ingericht als make-up en aankleed ruimte zodat er geen onnodige dingen op de achtergrond hoeven te staan. Daar wordt ik heel blij van!

 

 

KIES EEN PROFESSIONELE VISAGIST(E)

Voor de meest natuurlijke make-up die echt bij jou past laat je een professionele visagist(e) komen die ervarnig heeft met bruidsvisagie. Vooral als je normaal weinig make-up gebruikt is dit heel belangrijk.  Je wilt jezelf namelijk graag nog terug herkennen op de foto’s!

 

OOK DE BRUIDEGOM KOMT AAN DE BEURT

Als de visagist er toch is, laat bij de bruidegom dan wat glimmende huid wegpoederen. Lich twat weerkaatst (natuurlijk of flitslicht) op een vettige neus of voorhoofd geeft vaak geen mooie foto’s.  En JA, de bruidegom gaat ook heel mooi gefotografeerd worden!

 

SATIJN IS FIJN

De jurk trek je pas aan nadat je bent opgemaakt en je haar is gestylt.  Bescherm je gezicht met een satijnen doek wanneer je de jurk over je hoofd aan moet trekken.  Op deze manier komen er geen vlekken op de jurk en blijft de make-up goed zitten.  Het gladde satijn zal de make-up namelijk niet opnemen.  Een ander alternatief is 3 of 4 mansen laten helpen om de jurk goed open te houden en er dan gewoon in te duiken!

 

ALS JE HAAR MAAR GOED ZIT

Natuurlijk laat je een mooi en feestelijk kapsel verzorgen door een professionele hairstylist(e) die ervaring heft met bruidskapsels.  Deze kan er namelijk voor zorgen dat je haar echt de hele dag en avond goed blijft zitten.  Ook kan het heel mooi en feestelijk zijn om een bijpassende bloem uit je boeket in je haar te laten zetten.

 

HOUD DE RINGEN BIJ DE HAND

Het fotograferen van de ringen en de trouwkaart is erg leuk om tijdens de voorbereidingen te laten doen, maar dan moeten ze wel in huis zijn… Het gebeurt namelijk nog wel eens dat de bruidegom ze heft of de ceremonimeester die er nog niet is.  Dat is jammer!

 

KIES EEN FOTOLOCATIE MET BETEKENIS

Standaard fotolocaties hoeven zeker niet altijd de beste te zijn.  Voor jullie is het vaak veel leuker om naar een plek toe te gaan waar jullie elkaar hebben ontmoet, waar je graag samen naartoe gaat of een plek die met hobby of werk te maken heeft.  Hierdoor krijg je niet alleen een fotoreportage die anders is dan die andere 1000 bruidsparen die je al voorgegaan zijn in dat parkje, maar ook unieke foto’s met een persoonlijk verhaal erin.

 

PLEASE HELP !

Laat een geode vriend of vriendin meegaan tijdens de fotoshoot.  Naast het feit dta het voor hem of haar een hele leuke ervaring is, han hij of zij ook prima assisteren.  Zo hebben jullie geen omkijken meer naar het tasje met wat eten en drinken, de paraplu, slippers of andere dingen en kan de fotograaf geholpen worden met de jurk goedleggen of een reflectiescherm.

 

RICHT JE OP ELKAAR

Continu lachen naar het vogeltje tijdens de fotoshoot zal voornamelijk geforceerde foto’s opleveren.  Als jullie je vooral op elkaar richten en plezier maken metelkaar dan zal dat hele leuke en ontspannen foto’s opleveren.  Probeer je dus niet te veel van de fotograaf aan te trekken en klets lekker met elkaar, maak grapjes en geniet er van.  Dat zal je fotoreportage zeker leuker maken.

 

KINDEREN KOSTEN TIJD

Het fotograferen van jullie met kinderen vraagt altijd wat meer tijd.  Sommige kinderen voelen zich meteen op hun gemak, maar bij anderen duurt het wat langer.  Ook hier geldt weer dat de leukste foto’s ontstaan als jullie je met elkaar bezig houden.  En dat mooie familieportretje is dan opens gemaakt!  Maar jullie willen waarschijnlijk ook mooie foto’s van jullie tweeën, regel daarom voor het tweede deel van de shoot een oppas, zodat jullie alle aandacht aan elkaar kunnen geven!

 

SPEEL IN OP HET WEER

Natuurlijk wil iedereen stralend weer op hun bruiloft, maar ook wat mindere omstandigheden kunnen een geweldige trouwreportage opleveren.  Zorg er niet alleen voor een binnenlocatie achter de hand te houden voor als het stortregent, maar ook om bijvoorbeeld een vrolijke paraplu een rol te geven in het verloop van de dag.  Die kan dienen tegen de zon maar ook tegen de regen.

 

IEDEREEN IS FOTOGENIEK

Niet alleen fotomodellen krijgen een prachtige trouwreportage.  Jullie gaan trouwen en stralen dat geluk uit.  Een geode fotograaf zal het voor elkaar krijgen om dat geluk te vangen en jullie op je moist vast te leggen.  Houd dat in gedachten en geniet vooral gewoon lekker van de dag!

Let op de dag niet te veel op de fotograaf, deze let wel op jullie. Spontane foto’s zonder dat je er erg in hebt zijn vaak de mooiste!

 

HET GOUDEN UUR

De mooiste foto’s worden gemaakt met mooi licht en het mooiste licht is er vroeg in de ochtend of even voor zonsondergang.  Het meest ideale is om dan de shoot op een buitenlocatie te plannen.  Natuurlijk kunnen er ook mooie foto’s op het midden van de dag gemaakt worden, maar dan zijn de mogelijkheden wat beperkter en zal er vaak een plekje in de schaduw opgezocht worden om harde schaduwen in het gezicht te voorkomen.

 

FOTOSHOOT VOOR OF NA DE CEREMONI ?

Tja, voor beide wat te zeggen.  Ervoor heeft als voordeel dat jullie daarna lekker samen van de dag kunnen genieten zonder dat jullie er weer tussenuit moeten piepen met de fotograaf.  Erna heft als voordeel dat de jurk niet helemaal brandschoon hoeft te blijven.  Het is maar net waar je het meeste waarde aan hecht.

 

MAAK JE BRUILOFT PERSOONLIJK

Het is ontzettend leuk als jullie persoonlijke dingen gebruiken, te trouwen op een plek die waarde voor jullie heft of persoonlijke speeches te (laten) geven. Probeer orgineel te zijn en wees niet bang om out-of-the-box te denken.  Dit levert echt leuke foto’s op waar jullie telkens weer van zullen nagenieten.

 

LET’S KISS !

Nadat jullie elkaar het jawoord hebben gegeven is het dan eindelijk zover… het moment waar jullie zo vaak over gedroomd hebben!  Geef elkaar da nook een uitgebreide kus zodat de fotograaf voldoende tijd heeft om deze op tenminste 10 verschillende manieren vast te leggen!

 

WELKE RING ?

Het omdoen van de ringen kan een lasting moment zijn om te fotograferen.  Als de ring niet goed wordt vastgehouden dan zie je hem namelijk helemaal niet op de foto’s.  Doe de ringen da nook zó bij elkaar om dat de fotograaf ze goed kan zien.  Hoe de ring aan de zijkant vast, tussen duim en wijsvinger en schuif hem rustig over de vinger zodat de fotograaf tijd genoeg heeft om een aantal keer teklikken.  Ook is het fijn als jullie iets met de handen of lichaam draaien zodat de fotograaf er bij beperkte ruimte goed voor kan komen te staan.

 

NATUURLIJKE GROEPSFOTO’S

Na de ceremonie is het altijd leuk om wat groepsfoto’s te maken van het hele gezelschap. Wat alleen niet leuk is voor jullie, voor de gasten en voor de fotograaf, is om een elle lange lijst aft e werken met elke nicht en achternicht apart een foto te maken. Maak zeker wel een lijstje, maar houd dit kort en de groepen groot.

 

PLANNEN IS EEN VAK APART

Overweeg daarom een professionele ceremonimeester of weddingplanner in de arm te nemen om jullie dag voor te bereiden of het geheel in geode banen te leiden.  Daarnaast heeft hij of zij hele geode ideeën die jullie dag nog leuker kunnen maken. Maak je niet te druk als sommige dingen iets anders lopen als dat je ze zelf had gepland, ontspan en geniet van jullie mooiste dag!

 

FOTO’S OP EEN SCHIJFJE

Tegenwoordig is het helemaal vanzelfsprekend dat je ale foto’s op een dvd krijgt, maar is dat wel zo geweldig?  Soms staan daar wel 500 foto’s op en dat zijn er te veel om zomaar aan iedereen te laten zien. Vraag je fotograaf of hij of zij een selectie wil maken met leuke foto’s om even te laten zien.  Een professionele fotograaf met een geoefend oog kan een prachtige selectie maken.  Juist door foto’s te  verwijderen die op elkaar lijken of de ‘net-niet’ er uit te halen, blijft ere en sterke reportage over die het verhaal van jullie dag verteld.

 

ZEKER DOEN

Als jullie het kunnen veroorloven, dan is het echt aan te raden om een album te laten maken.  De fotograaf is niet alleen geoefend in het samenstellen van mooie albums, hij/zij zorgt er ook nog eens voor dat jullie album binnen een redelijke termijn af is.  Het is zonde om zelf met die mooie foto’s een Hema-albumpje samen te gaan stellen of het zo lang uit te stellen dat het er uiteindelijk niet eens meer van komt.

 

OOM KAREL

Hoe aantrekkelijk het financieel ook kan zijn: kies voor een vakman/vrouw en niet voor oom Karel die zulke mooie vakantiefoto’s heeft gemaakt.  Grote kans dat hij/zij bijvoorbeeld onde moeilijke omstandigheden zoals fel zonlicht op de witte bruidsjurk en donkere binnenruimtes met weinig licht, volledig de mist ingaat omdat hij er geen ervaring mee heeft en veelal geen professionele apparatuur gebruikt.

 

 

KIES VOOR ERVARING

Bruidsfotografie is een vak apart, kies dan ook een fotograaf die hier ervaren in is. Een bruidsfotograaf kan goed inspelen op de momenten die komen gaan en weet hij weet hij/zij de sfeer op de juiste manier vast te leggen.  Hij wee twat belangrijk voor jullie is om de dag te laten slagen.

 

MEERDERE FOTOGRAFEN

Vraag de fotograaf of hij samenwerkingsverbanden heeft met collega-fotografen.  Goede en professionele fottografen werken samen en kunnen zo het meeste uit de dag halen. De ene fotograaf zal dan voornamelijk jullie in de gaten houden terwijl de andere zich juist richt op de details en als het ware de ‘ogen in het achterhoofd’ zijn. Momenten die zich afspelen terwijl de fotograaf met jullie bezig is, kunnen dan toch vastgelegd worden.  Ook is het handig indien uw fotograaf plotseling ziek is of een ongeval heeft gekregen waardoor hij zelf niet meer kan komen fotograferen, dat er een goede vervanger is.

 

INVESTEER MET EEN REALISTISCH BUDGET

Je krijgt nog altijd waar je voor betaald.  Een goede professionele fotograaf heeft minimaal twee camera’s, lenzen en flitsers, hij betaald verzekeringen en heeft een goede computer met bewerkingsprogramma’s en heeft nog veel meer kosten.  Dan kun je niet voor een habbekrats een trouwreportage vast laten leggen.  Zie het bedrag wat je voor de fotograaf reserveert niet als kosten maar als investering.  Het is namelijk de visuele verslaglegging van één van de meest emotionele dagen van je leven en het enige tastbare wat je van jullie dag overhoudt.

 

PAPARAZZI

Informeer jullie daggasten over jullie fotograaf; hij zal jullie aandacht niet vragen en jullie hoeven niet te poseren. Ook het thuislaten van eigen camera’s. telefooncamera’s, ipad’s etc. zal jullie dag positief beïnvloeden. Om de haverklap familie en vrienden die jullie vragen even naar het vogeltje te lachen, of voor de fotograaf gaan staan om dat mooie plaatje ook te maken, terwijl jullie keuze nou juist op een onopvallende fotograaf is gevallen is vaak niet wenselijk.